ZWALCZANIE MOLI SPOŻYWCZYCH, UBRANIOWYCH
Omacnica spichrzanka (Plodia interpunctella), potocznie zwana molem spożywczym – motyl nocny z rodziny omacnicowatych, szkodnik domowy. Żeruje zwłaszcza na suchych pokarmach takich, jak: cukier, kasze, mąka i otręby.
Pokrój
Skrzydła o rozpiętości 14-18 mm, przednie w nasadowej części żółtawe, pozostała część jest brunatnoczerwona z szaroniebieskimi, poprzecznymi paskami lub ciemnoczerwona, tylne szaroniebieskie, przeświecające. Jaja białe, okrągłe, o wymiarach 0,6×0,4 mm. Głowa gąsinnic brązowa, ciało białe, w miarę rozwoju nabiera barwy czerwonej, zielonej, pomarańczowej, w zależności od spożywanego pokarmu. Poczwarka brązowa o długości 7 mm, w mocnym oprzędzie.
Cykl życia
Dorosła forma aktywna nocą, żyje w temperaturze pokojowej około 14 dni, nie pobiera pokarmu. Jaja (od 40 do 400, średnio 170) składane są na pokarm (głównie produkty sypkie) pojedynczo, w łańcuchach lub w grupkach. Gąsiennice wykluwają się w temperaturze pokojowej po około 8-10 dniach, żerują w produktach spożywczych w oprzędach z lepkiej nici, która zbiera produkty sypkie w bryły. Okres larwalny obejmujący 5 stadiów i w zależności od warunków trwa od 13 do 288 dni. Gąsienice potrafią przegryźć opakowanie z folii polietylenowej o grubości 0,7 mm.
W optymalnych warunkach okres żerowania gąsienic trwa 3 tygodnie, w niesprzyjających warunkach mogą zapaść w diapauzę. Przepoczwarczenie następuje w trudno dostępnych miejscach (szpary, zgięcia opakowań). Poczwarki trwają 11-13 dni.
Występowanie
Gatunek stosunkowo wytrzymały na niskie temperatury, umie przetrwać w nieogrzewanych pomieszczeniach. Spotykana w zakładach produkujących artykuły spożywcze (młyny, piekarnie, magazyny, sklepy) oraz w naszych mieszkaniach. Żeruje na ziarniach zbóż i jego przetworach, wyrobach cukierniczych, nasionach roślin, ziołach, czekoladzie, paszach, orzechach, suszonych warzywach i owocach. Produkty, na których żeruje, zanieczyszcza odchodami, przędzą i martwymi owadami.
SKUTECZNOŚĆ
Zmniejszenie populacji owadów po zabiegu odkomarzania jest natychmiast odczuwalne. Procentowa skuteczność jest zależna od bliskość naturalnych dużych zbiorników wodnych, odległości od dużych skupisk roślin i wielkości działki na której wykonujemy zabieg. Okres działania preparatu uzależniony jest ściśle od warunków atmosferycznych, w głównej mierze od opadów (najczęściej starczy na 3-4 tygodnie). Aby odkomarzanie było jak najbardziej skutecznej zalecane jest wykonać kilka zabiegów (2-3) w ciągu sezonu.
BEZPIECZEŃSTWO
Wykonywane przez nas odkomarzanie jest bezpieczne dla ludzi oraz zwierząt domowych. Korzystamy wyłącznie z preparatów, które posiadają pozwolenie Ministerstwa Zdrowia do obrotu w Polsce oraz atesty polskie i UE. Środek dopuszczony jest do oprysków terenów otwartych, ogrodów, parków, łąk, boisk i miejsc użyteczności publicznej. Zwalczamy komary preparatami najnowszej generacji.
ZADZWOŃ
Gdzie działamy?
Warszawa, Sochaczew, Płock, deratyzacja Pruszków, Legionowo, Otwock, Wołomin, Nowy Dwór Mazowiecki, Piaseczno, Grodzisk Mazowiecki, Piastów, Brwinów, Ożarów Mazowiecki, Podkowa Leśna, Sulejówek, Ząbki, Konstancin-Jeziorna, Marki, Kobyłka, Zielonka, Józefów Mazowiecki, Milanówek, Łomianki, Błonie, Góra Kalwaria, Brwinów, Karczew, deratyzacja – Warszawa, Mokotów, Ursynów, Wilanów, Śródmieście, Wola, Ochota, Żoliborz, Ursus, Włochy, Bemowo, Bielany, Praga, Targówek, Białołęka, Wawer, Rembertów, Wesoła